Skip to content

Enduro

end-sykkel

Enduro er som et maratonløp; førerne konkurrerer i opptil 8 timer hver dag. I utlandet foregår en konkurransene over flere dager. I Norge kjøres det forelø

pig bare dagskonkurranser – Enduro Spesial (kan sammenlignes med rally i bilsport). Dette er en rundløype hvor den som vinner er den føreren som klarer å kjøre flest runder. Et etappeløp er en utholdenhetsprøve hvor kjørerne tilbakelegger så mye som 20-30 mil i løpet av en dag. Underveis må man kjøre spesialprøver, hvor tidtakingen er viktig. Dessuten gjelder det å holde et tidsskjema: Kommer kjøreren for tidlig får han straffeprikker, det samme skjer hvis han kommer for sent!

Enduro passer for de fleste, både jenter og gutter, men det krever at du er i god fysisk form hvis du skal holde løpet ut. Løypa er ikke som en motocrossbane med store og lange hopp; her går det mer på utholdenhet og god teknikk. Liker du å bli sølete, så er dette idretten for deg! Enduro Spesial kan kjøres fra det året man fyller 16 år. Forenklet enduro kjøres (spesial og langdistanse motocross med 80 ccm) etter samme regler som for motocross. Større sykkel og enduro spesial kan kjøres fra det året man fyller 14 år. Det kreves sertifikat for å kjøre enduro etappeløp da disse løpene går som et rally, på både lukkede områder og på veier. I Norge er det tillatt å kjøre enduro på spesielt godkjente områder og i regi av en klubb som er medlem er i Norges Motorsportforbund (NMF). Det er mulig å få registret endurosykkelen når den brukes til trening og konkurranse. Da må sykkelen ha påmontert lys.

For å få lisens til å kjøre enduro kreves det gjennomført og bestått lisenskurs. Kurset er inndelt i en teoretisk og en praktisk del. Det er ikke spesielt vanskelig, men det skal gi nødvendig kunnskap om sikkerhet og konkurranseregler, i tillegg skal det selvsagt læres å beherske sykkelen på banen. Lisenskursene avholdes i de enkelte klubber som har enduroaktivitet. Det kreves medlemskap i en av de ca. 250 klubbene i Norge som er tilsluttet Norges Motorsportforbund (NMF) for å få utstedt lisens.


 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com