Skip to content

Radiostyrt motorsport

\"Oversikt_bane\"

Alle bilder: FB-Gruppe SMCK/RC Radiostyrt

Radiostyrt Motorsport består av tre grener, elektro, fuel onroad og fuel offroad. Disse grenene er igjen inndelt i klasser. I Norge konkurreres det i alt 11 klasser.

Grener og klasser i radiostyrt motorsport skilles på drivstoff (forbrenningsmotor eller elektromotor), underlag (onroad eller offroad) og størrelsen på bilene. Klassenavnet forteller hvor stor bilen er i forhold til en ordinær bil. I f.eks. 1:5 Large Scale konkurreres det med biler som er en femtedel av en ordinær bil sin størrelse, mens det i 1:12 Track kjøres med biler som er en tolvtedel av størrelsen til en ordinær bil.

Det konkurreres på baner fra 100 meter til 300 meter og underlaget varierer fra asfalt til grus, og nålefiltepper til innendørskjøring.

\"RC\"Elektro

Elektrobilene kjøres både innedørs på teppe om vinteren og utendørs på sommeren. Klassene som kjøres i elektro er:

1:10 Touring Modified
1:10 El Touring Stock
1:12 Track
1:10 Offroad 2wd
1:10 Offroad 4wd
1:10 Off Road Short Course
1:10 Touring

Denne klassen deles opp i Touring stock og Modified. Touring stock er standardklassen for elektrobiler i 1:10 størrelsen. Bilene har firehjulsdrift og karosseriet er kopier av standardbiler som benyttes i fullskala touringklasser verden over, f.eks. STCC og BTCC. Bilene i denne klassen kan nå en fart på opp mot 80 km/t.

Modifiedklassen er de samme bilene, men de er trimmet. Disse bilene kan nå en hastighet på over 80 km/t.

Disse bilene er onroadbiler og kjører på asfaltbaner. Det er lite som skiller bilene fra hverandre i disse klassene så her er det opptil føreren å vise hvor god han er.

1:12 Track

Denne klassen har de minste bilene, bare en tolvtedel av en ordinær bil. De blir dermed de letteste bilene på rett under 1 kg. Det gir bilene en veldig god akselrasjon og toppfarten er 60 km/t. Klassen er en onroad-klasse og det kjøres på asfaltbane.

1:10 Offroad 2wd og 4wd samt Short Course.

Dette er offroadbiler som kjører på grus, jord, gress og kunstgress når de kjører ute, og de kjører på nålefiltgress når de kjører inne. Banene er bygd opp med hopp og kuler av varierende typer og størrelser.

Dette er det eneste som skiller de to klassene fra hverandre er at 2wd-bilene har tohjulsdrift, mens 4wd-bilene har firehjulsdrift.

Fuel Onroad

Dette er grenen for biler med forbrenningsmotor som kjører på asfaltbane. Klassene det konkurreres i er:

1:5 Large Scale
1:6 Formel 1
1:8 Track
1:10 Track 200 mm
1:5 Large Scale og 1:6 Formel 1

Disse to klassene er en del større en det som vanligvis assosieres med radiostyrte biler. Bilene er opptil 1 meter lange og mange av de tekniske lønsingene som finnes i fullskala biler finnes også i disse bilene.

1:8 track

Denne klassen er radiostyrt bilsport sitt svar på formel 1. Med en toppfart på over 100 km/t og en akselrasjon fra 0-100 km/t på 1,4 sekunder gjelder det å følge med når disse bilene kjører. Bilene er firehulsdrevet og det er få restriksjoner på karosseriet.

1:10 Track 200 mm

Dette er den minste fuelklassen og kalles gjerne 1:10 Fuel Touring. Størrelsesmessig er disse bilene kun halvparten av størrelsen til 1:5 bilene i large scale-klassen. I likhet med 1:10 Touring-bilene i elektroklassen er karosseriet på denne bilen også kopi av vanlige standardbiler. Med en motor som gir 1,5 hk fordelt på 1.700 gram går disse bilene oppmot 100 km/t. På tross av sin store fart er de lettkjørte. Dette er derfor en klasse som passer for de som ønsker å starte med en fuel-bil på asfaltbane.

\"Nitrobil\"Fuel Offroad

Denne grenen har kun klassen 1:8 Offroad. Dette er den største klassen i Norge og internasjonalt. Det er kanskje den biltypen folk flest har kjennskap til. Bilene i denne klassen brukes gjerne i bakgården som på banen. Som andre offroad-klasser kjører også denne klassen på underlag som grus, jord, leire, gress og kunstgress, og de er ofte innom alle typer underlag i løpet av en runde.

 

SMCK har egen innendørs treningsbane i Vålersenteret i Våler i Hedmark

– TIRSDAG: Kl 17:00 – 21:00
– TORSDAG: Kl 17:00 – 21:00
– SØNDAG: Kl 14:00 – 18:00

I tillegg kjøres det nå en prøveordning med åpning annen hver FREDAG (partallsuker) kl 17:00 – 21:00

\"boble\"

– Følgende fredager: 7/3, 21/3, 4/4, 18/4 (Langfredag!), 2/5, 16/5 osv …

Mer info om fredagene kommer …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com