Svein rapporterer fra EM-finalene i roadracing!

Det ble fine dager i Spania, og søndagen åpenbarte seg med sol og nærmere 20 grader i Albacete, hvor EM-finalene i Roadracing gikk i helgen. Med deltagelse av 6 norske førere. Etter lørdagens kvalifisering var det full skjerpings fra alle førerne. Her skulle plasseringene forbedres. Det var mange Nordmenn som hadde tatt turen hit, især fanklubben til Team Plassen. Vi var nærmere 50 stk der så vi var synlige.

Finalene startet først med Superstock 1000 hvor Ole Bjørn Plassen, Borg MCK, Tage Solberg, Solør MCK og Carl Berthelsen fra Borg MCK deltok. Her var Ole Bjørn best med kval på 16. plass. Starten gikk og alle kom vel gjennom første sving. Ole Bjørn hang bra på og begynte sakte men sikkert å hente førere. Til slutt kunne han gå over mållinjen på en 12. plass. Han hadde håpet på en plass topp 10 før helgen, men syns det ble godkjent ut fra hvordan det hadde gått på kvalen. En luke etter kom Tage på en fin 14. plass som han var fornøyd med. Carl fikk til slutt en 16. plass.

Det største og hardeste feltet var 125GP med fullt startfelt på 40 stk og en del toppførere som har hatt wild card i VM. Henning Flathaug fra Oslo MK kvalet til en meget bra 22. plass lørdag. Joakim Gulliksen fra Solør MCK hadde ikke helt dagen, men kvalet også inn. Henning startet warm-up med 19. plass så her var teamet forhåpningsfullt før løpet for forbedring av kval resultat. Han var ikke helt heldig med starten og lå på en 26. plass etter første runde. Men etter da så gikk det bare en vei, tok nesten en fører pr runde. Midtveis bommet han på en innbremsing og tapte noen plasser men han gikk på igjen og hentet de inn igjen og passerte. Utrolig artig å se på. På slutten hadde han en helt syk innbremsing/passering hvor han passerte mellom 2 førere. Da mållinjen ble plassert kunne Henning innkassere en utrolig bra 17 plass. I dette feltet her er dette en meget sterk plassering. Dette var han og teamet strålende fornøyd med. Joakim fikk det ikke helt til å stemme dessverre og kom inn på en 33. plass.

I Supersport var eneste norske deltager Fredrik Karlsen fra Oslo MK. Selv om det ikke er bare bare det … Etter kragebeinsbruddet for noen uker siden var han ikke helt tipp topp men her skulle det gis alt lovet han. 18. plassen på kvalen var ikke godkjent mente han. Han kom greit ut, tapte noen plasser men fikk heng på gruppen foran. Derfra og inn var det bare full gass, han tok igjen fører etter fører og tok plasseringer. Var ikke enkelt å komme forbi på den svingete banen i Albacete, især da Fredrik ikke hadde en fulltrimmet Supersport sykkel som de foran seg. Han var oppe på en 10. plass noen runder før mål og det ble kjempet hardt blant 3-4 stk. Men “armpumpen” slo til og han ble sliten sa han, men kjempet seg inn til en flott 12. plass. Her må det trenes mer i vinter Fredrik! Ble nr 4 av juniorførerne (de under 20 år) og hadde bare Supersportsykler foran seg så dette var meget bra ut fra forutsetningene. Så neste år får du la være å gå i bakken rett før finalen. Danske Alex T. Schacht ble nummer fem i dette sterke feltet.

Det ble og kjørt et stort felt med Honda NSF100, var 2 kvalfelt. Unge førere fra 9 til 13 år. Utøverne trengte bare å ta med seg personlig utstyr så holdt Honda sykler og egen mekaniker. Dette var gøy å se på. Her deltok 4 svenske, 2 danske og 2 finske førere.
Savnet norske utøvere, men den særnorske barneidrettsregelen i NIF setter en stopp for dette da barn i Norge ikke får delta internasjonalt før det året de fyller 13. Dette er noe vi må jobbe med å forandre så vi stiller likt som resten av verden.

Støy (musikk for motorfolk) er og et tema i UEM, så for første gang ble det kjørt et løp med elektriske sykler – TTXGP. Var veldig rar følelse å ikke høre motorduren, hørtes bare ut som lav lyd som fra et jetfly idet de passerte i full gass. Er mange som har jobbet med dette ser en, og en måtte kikke ekstra etter for å se at det var en elektrisk sykkel. Blir spennende å se fortsettelsen.