Jan Olav, Lasse og Andrè med toppresultat på Nya Ullevi!

Duells International Supercross og Freestyle ble arrangert for tredje gang på rad fredag 10. september, etter 16 års pause. I år var det rekordmange proffer hvorav 15 var fra USA samt deltagere fra, Sør Afrika, Estland, Irland, Scotland, Italia, Spania, Sverige i tillegg til tre fra Norge. I tillegg til den tradisjonelle supercrossen kjørtes også en FMX konkurranse med syv sterke navn, inklusiv Red Bull X fighter Andre Villa fra Vågå og en 85 klasse med Lasse Christoffersen fra Modum Crossklubb.

SX kjørte med kvaler, semifinaler og finaler, mens FMX ble kjørt med en kval med syv mann og en finale med fem mann. SX 85 ble kjørt med en kval og en finale.

LUNEWSKI NUMMER FIRE I SX FINALEN
I første SX heat kjørte Remi Nyegaard, Re Motorsport bra. Etter en start blant de 12 kjørte han seg opp til en niendeplass og kvalet da direkte til semifinalen. De som ble 11 eller dårligere måtte kjøre et oppsamlingsheat.
I tredje heat kjørte Even Heibye og Jan Olav Lunewski, begge NMK Lier, og etter en start litt bak for begge, kjørte de seg opp til en 5. plass for Jan Olav og en åttendeplass for Even. I første semifinale var Remi innblandet i en startvelt, han kjørte noen runder, men valgte å bryte. Han måtte da kjøre et siste sjanse heat.

Even og Jan Olav kjørte andre semifinale heat. Igjen var de rundt ti til tolv i starten, men begge kjørte godt og havnet til slutt på en åttendeplass for Jan Olav som gav han plass direkte i Finalen, mens Even ble ni og gikk til siste sjanse.

I siste sjanseheatet kjørte både Even og Remi seg oppover i feltet. Remi hadde et par uhell og ble til slutt nr 17, mens Even kom inn på en 14. plass. De fire beste kvalet inn til Finalen.

I Finalen fikk Jan Olav en OK start og var ute på rundt åttende eller niendeplass på første runden. Jan Olav kjørte imidlertid svært bra og passerte kjører for kjører. Han ble forbikjørt kun av Ryan Morais fra USA som til slutt havnet på en tredjeplass. Jan Olav kjempet seg opp til en fjerdeplass som er den beste plassering en Normann har klart i Ullevis historie. I dette feltet er fjerdeplass en svært sterk prestasjon.

CHRISTOFFERSEN NUMMER TO I SX 85 FINALEN
I SX 85 klassen stilte Lasse Christoffersen, Modum Crossklubb, som eneste ikke svenske fører. I kvalen ble Lasse liggende igjen sammen med to andre førere og var helt opp av disse. Men Lasse gav ikke opp og kjørte svært bra og kvalet inn til finalen med en åttendeplass av 14. startende.

I finalen fikk Lasse en god start og var ute som fjerdemann etter første sving, men kjørte seg raskt opp til andreplass. Lasse presset den svenske lederen Emil Jönsson fra MC Allingsås gjennom hele heatet. Han var helt oppe på siden og kjørte til tider raskere enn Emil, spesielt i rytmeseksjonene, men Emil holt stand og vant heatet foran Lasse. Disse var langt foran Erik Appelqvist.

VILLA NR 2 I FMX FINALEN
Den femte nordmannen i aksjon var Andre Villa fra Vågå i FMX konkurransen. Andre var en av favorittene til å vinne, og ledet også etter kvalen. Men Dany Torres fra Spania viste noen gode triks som ble gjennomført på en overbevisende måte. Andre hadde en liten glipp i et av sine hopp og dermed ble andremann foran Michael Mason fra USA.

Neste konkurranse for Andre er i Roma 2. oktober. Dette er siste runde i Red Bull X-Fighters 2010 som Andre leder. På pressekonferansen på Ullevi uttalte Andre at – jeg var litt forsiktig på Ullevi for jeg har Roma i tankene, men jeg safet ikke under konkurransen, for Dany var best. Med en feil slik jeg hadde i det ene hoppet så vinner man ikke på dette nivå , sa Andre.

JAN OLAV LUNEWSKI VANT SM PÅ ULLEVI
Jan Olav Lunewski, NMK Lier vant helgens Svenske mesterskap i supercross på Ullevi. Remi Nygard, Re Motorsport ble nr tre med Even Heibye, NMK Lier ble fire.

Det ble med andre ord en svært god dag for Norge på Ullevi. Det at en Normann gjør det bra er ikke uvanlig, men at tre i topp fire er uvanlig og har aldri skjedd før i SM. Det var nok ikke helt uventet, men nå viser dette at Jan Olav, Remi og Even er helt i toppen i Norge og Norden. I gårdagens internasjonale konkurranse viste Jan Olav at han er på et svært høyt nivå med en fjerdeplass, mens Even og Remi ikke kom til finalen, men viste topp kjøring blant verdenseliten. Dette var Evens første konkurranse på Ullevi og Remis andre mens Jan Olav er her for tredje gang. I fjor ble han ni og i år fire.

Med en førsteplass i SM viser nå Jan Olav at han er en av Nordens absolutt beste supercrosskjørere i Norden. Med Remi og Even også i topp så ser det bra ut. Jan Olav vant både sitt kvalheat og sin semifinale i tillegg til finalen.

Tekst og foto: Sverre Grytnes